Kako izboljšati hitrost WordPress spletišča?

WordPress je ta hip vsekakor ena najbolj priljubljenih platform za izdelavo spletnih strani. Z nekaj ustreznega znanja boste lahko svoje spletno stran postavili kar sami, tudi sicer pa vsekakor ne boste imeli težav urejanjem vsebine same strani. Gre za izredno prijazno CMS okolje, v katerem se znajdejo vsi z vsaj nekaj računalniškimi osnovami.

Hitrost WordPress spletišča

Pri spletni strani pa ni pomembno samo to, da je vse enostavno in lepo za oko. Zelo pomembno je, da spletna stran deluje kot mora in da je v iskalnikih visoko uvrščena. Tu pa v poštev pride spletna optimizacija, v katero je vpetih kar nekaj pomembnih korakov. Eden izmed pomembnejših je vsekakor hitrost nalaganja spletne strani. In kako torej izboljšati hitrost WordPress strani?

Kakovostno spletno gostovanje za hiter odziv

Hitrost nalaganja WordPress strani je odvisna od več dejavnikov. Zelo pomemben je vsekakor spletno gostovanje. Za gostovanje je dobro izbrati kakovostnega ponudnika z referencami, ki ima na voljo najmodernejše strežniške sisteme. Danes morajo ti vsekakor delovati na hitrih SSD diskih, ki so od 5- pa celo do 20-krat hitrejši od običajnih!

ON-site optimizacija

Kot že sam naslov pove, gre za spletno optimizacijo na sami spletni strani. Ustrezno urejanje kode, grafične predloge in samih vsebin, ki se na strani nahajajo. Če bo denimo v galeriji naloženih 100 fotografij, od katerih bo posamezna štela 200 ali 800 kb, potem bo to seveda močno upočasnilo nalaganje vaše spletne strani. Fotografije na spletni strani naj bodo velike največ 100 kb, tiste manjše pa tam nekje do 50 kb.

Preveliko število WordPress vtičnikov, ki niti niso potrebni, prav tako ne pripomorejo k hitrejšemu nalaganju strani. Vsekakor pa naložite enega od tistih, ki pomagajo pohitriti delovanje in samo nalaganje. Predlagam, da si ogledate vtičnik WP Super Cache, ki z nudi vse potrebno, da bo vaša spletna stran delovala hitro. Potrebnih je le nekaj klikov.

Ena najpomembnejših nastavitev je seveda predpomnjenje (ang. cache), s pomočjo katerega se vašim obiskovalcem stran ne bo vedno znova nalagala od začetka, ampak samo v tistem delu, ki je brskalnik obiskovalca še ni videl.

Nastavite ustrezno verzijo PHP

Starejše verzije PHP bodo prav tako upočasnile nalaganje vaše spletne strani. Če ta trenutno teče na PHP 5 oziroma karkoli manj kot na verziji 7, potem vsekakor morate nadgraditi sam PHP.

Navadno je to precej enostavno opravilo, ki ga v nekaj sekundah opravite preko cPanel nadzorne plošče. A bodite pozorni pri izbiri verzije PHP. Ni nujno, da so vaši vtičniki in grafična predloga skladni z njo, zato po spremembi PHP verzije temeljito preverite delovanje svoje WordPress strani.

Četudi bi se po nadgradnji kaj pripetilo prikazu vaše strani, verzijo PHP enostavno zamenjate na starejšo in vse se bo vrnilo v prejšnje stanje. Je pa dejstvo, da novejše verzije PHP lahko izdatno pohitrijo nalaganje vaše spletne strani.

Redne posodobitve WordPressa in vtičnikov

Posodobitve so še kako pomembne tako za samo varnost kot tudi hitrost nalaganja vaše spletne strani. Vedno imejte posodobljeno WordPress jedro na zadnjo verzijo, prav tako vse vtičnike, ki so 100 % pripravljeni na posodobitev.

Enako velja tudi za posodobitve grafične predloge, vsekakor pa predhodno poskrbite za to, da bo vaša spletna stran zavarovana z varnostno kopijo na strežniku ali vašem računalniku. Da ob posodobitvi grafične predloge ne boste izgubili sprememb, ki ste jih na samem izgledu spletne strani opravili sami, uporabite tako imenovano child grafično predlogo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja