Vrste spletnega gostovanja: kaj izbrati?

Če ste se namenili na plano spraviti svojo spletno stran, ste se zagotovo najprej srečali z vprašanjem o spletnem gostovanju. Če niste lastnik svojega strežnika, boste morali spletno gostovanje najeti pri katerem od ponudnikov omenjene storitve. Teh je kar nekaj, tako doma kot v tujini. Ostaja pa vprašanje, katero spletno gostovanje izbrati?

Obstaja več vrst spletnih gostovanj?

Tako je. In v tem članku vam bom predstavil tri najbolj popularne. Brez dvoma boste po prebranem znali izbrati gostovanje, ki bo za vas najbolj ustrezno. Raznovrstnost ponudbe je dobrodošla na vseh področjih in prav nič drugače ni, ko beseda nanese na spletno gostovanje.

Na voljo so takšna gostovanja, ki vam omogočajo popoln nadzor nad samim strežnikom, ki je namenjen samo vam, in takšna, pri katerem bo strežnik gostil tudi druge spletne strani. Kot ste verjetno že ugotovili, se tovrstna gostovanja precej razlikujejo v ceni najema storitev. Kaj pa primerjava med ceno in tistim, kar pri vsaki možnosti pridobite?

Poglejmo tri najpogostejše vrste spletnega gostovanja.

1. Deljeno gostovanje

Deljeno gostovanje je eno najbolj priljubljenih, saj po zmerni ceni ponuja veliko. Če ste lastnik (ali to še boste) manjše ali večje spletne strani, morda na WordPress, Joomla ali Magento skripti, potem bo deljeno gostovanje verjetno prava izbira. Gre za gostovanje na strežniku, kjer gostujejo še druge spletne strani.

Deljeno gostovanje

Pri tej vrsti gostovanja boste prejeli na voljo svoj prostor na strežniku, ločen račun in dostop do cPanel nadzorne plošče. To pomeni, da boste prosto upravljali s tem prostorom, odpirali e-poštne predale in vse potrebno za delovanje vaše spletne strani. To gostovanje je cenovno ugodno in kakovostno ter zadostuje za veliko večino spletnih strani.

2. VPS gostovanje

Kratica VPS pomeni »Virtual Private Server«. Načeloma lahko na tem gostovanju počnete vse, kar bi lahko počeli, če bi imeli na voljo svoj strežnik nekje na svoji lokaciji. Pri VPS gostovanju nameščate svojo programsko opremo in imate več svobode. Vse to pa s seboj prinaša tudi več odgovornosti in potrebe po znanju za upravljanje s takšnim gostovanjem.

Kljub temu, da je na prvo besedo slišati, da gre za lasten strežnik, pa temu ni tako. Gre za navidezni »virtualni« strežnik, ki si ga prav tako delite z drugimi, a ste vseeno konkretno ločeni od njih. Prosto boste lahko razpolagali z zakupljenim prostorom, dodeljevali gostovanja znotraj paketa in tem manjšim paketom dodeljevali lasten prostor. Če ste torej nekoliko zahtevnejši uporabnik s spletno stranjo, ki potrebuje več, si boste verjetno omislili VPS gostovanje.

Več o VPS gostovanju si lahko preberete tukaj: https://www.gostovanje-domene.si/vps-gostovanje

3. Namensko gostovanje

Imate večje podjetje z izredno zahtevno in zelo obiskano spletno stranjo ali morda več spletnih strani? Potem boste verjetno potrebovali namensko gostovanje. Pri tej vrsti gostovanja gre za najem strežnika, ki bo samo vaš in vam ga ne bo potrebno deliti z nikomer. Gre za dražjo storitev od prej opisanih, a še vedno ugodnejšo varianto, kot če bi morali sami kupiti strojno opremo in jo vzdrževati. Poleg dražje storitve boste potrebovali tudi precej IT znanja, če ne kar ekipe, ki bo skrbela za pravilno delovanje.

Pri namenskem gostovanju boste imeli povsem prosto pot, kar se tiče nameščanja programske opreme in upravljanja s strežnikom, še vedno pa bo skrb za neprekinjeno delovanje in povezanost v splet na strani uporabnika. Skratka, če imate zelo zahtevno spletno stran, ki mora prežvečiti veliko uporabnikov naenkrat, bo izbira namenskega gostovanja za vas prava izbira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja