8 super uporabnih WordPress vtičnikov

Če imate tudi vi postavljeno svojo spletno stran, si s kar visoko verjetnostjo upam trditi, da je ta postavljena na sistemu WordPress. Gre namreč za izjemno priljubljen CMS, ki ga v prvi vrsti odlikujejo funkcionalnost, razširljivost in preprostost uporabe. Najbrž ni težko ugotoviti, da tudi moj blog temelji na prej omenjenem sistemu.

WordPress vtičniki

Kot omenjeno, WordPress odlikuje razširljivost. Kaj to pomeni? Da ga z uporabo vtičnikov lahko nadgradimo in mu na ta način dodamo nove funkcionalnosti. Namestitev WordPress vtičnika je zelo enostavna, saj se jo da izvesti kar prek administracije. Več o tem, kako namestiti vtičnik, si preberite v tem prispevku.

Jaz pa sem pripravil seznam osmih vtičnikov, katerih uporabo vam toplo priporočam. Preverite njihove opise in razmislite, ali bi prišli prav tudi vam. Če vas bo glede kakšnega kaj posebej zanimalo, pa mi pustite komentar.

Yoast SEO

Ker se sam precej ukvarjam z optimizacijo spletnih strani, na prvo mesto postavljam vtičnik Yoast SEO. Z njim lahko stranem in prispevkom določite poljubne naslove in meta opise, izdelate zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml), uredite datoteko robots.txt, spletno stran povežete s socialnimi omrežji in še marsikaj drugega. Vsekakor svetujem, da ta super WordPress vtičnik čim prej preizkusite.

Akismet

WordPress je zelo pogosta tarča »spam« komentarjev. To zagotovo ne preseneča, saj gre za daleč najbolj priljubljen CMS na svetu. Na srečo obstajajo vtičniki, ki namesto nas preverijo, ali gre za neželen komentar, in ga v primeru, da gre, tudi izbrišejo. Zelo popularen WordPress vtičnik za preprečevanje takšnih komentarjev je Akismet. Tako kot vseh ostalih sedem vtičnikov, je tudi ta brezplačen.

Contact Form 7

Kontaktni obrazec je sestavni del skoraj vsake spletne strani. Predvsem je njegova uporaba nujna, ko gre za stran poslovne narave, saj lahko prek kontaktnega obrazca prejemamo povpraševanja. Preizkusil sem že kar nekaj WordPress vtičnikov, s katerimi je na stran možno dodati kontaktni obrazec, najbolje pa se je odrezal Contact Form 7. Je popolnoma enostaven za uporabo, hkrati pa dobro opravi svoje delo.

WP Smush

Ste že več let na svojo spletno stran dodajali neoptimizirane slike, ki zasedejo veliko prostora, zaradi česar vaša spletna stran deluje počasi? Razmišljate, da bi slike prenesli na svoj računalnik, jih optimizirali in nato zopet prenesli nazaj na strežnik? Ne, to bo odveč, saj vtičnik WP Smush opravi ravno to – optimizacijo slik. In to le s klikom na gumb. Vtičnik poskrbi tudi za kompresijo novo dodanih slik.

WP Super Cache

Še en vtičnik, povezan s hitrostno optimizacijo spletne strani, ki je zelo pomembna z vidika uporabniške izkušnje, je WP Super Cache. Gre za tako imenovani »caching« vtičnik, s katerim poskrbimo za predpomnjenje. To pomeni, da se prispevki, slike in ostali elementi spletne strani shranijo v spomin, zaradi česar se vsebine hitreje naložijo. Lahko naredite test. Uporabite orodje PageSpeed Insights pred in zatem, ko boste namestili WP Super Cache. Prepričan sem, da boste po namestitvi prejeli precej boljšo oceno.

Custom Share Buttons with Floating Sidebar

Obiskanost svoje spletne strani lahko povečate na različne načine, na primer z večjo promocijo na socialnih omrežjih. V ta namen pridejo zelo prav gumbi za preprosto deljenje vsebin, ki jih običajno umestimo pod prispevek ali skrajno ob levi/desni rob strani. Tudi takšnih WordPress vtičnikov sem preizkusil že kar nekaj, še najbolj pa se mi je dopadel Custom Share Buttons with Floating Sidebar. Njegova prednost je v tem, da so gumbi za deljenje vedno vidni, saj po strani (gor/dol) potujejo skupaj z obiskovalcem.

WP Lightbox 2

Zagotovo ste že kdaj naleteli na spletno mesto, ki je omogočalo klik na sliko, da se je le-ta povečala. In prav zagotovo se je na kateri izmed teh spletišč slika v polni velikosti nato odprla v novem oknu (ali v obstoječem, vendar na drugi povezavi). S stališča uporabnika je to slabo, saj mora nato zopet obiskati prejšnjo stran ali izbrati drug zavihek. Težavo preprečuje WordPress vtičnik WP Lightbox 2, ki poskrbi za odpiranje slik v stilsko dovršenih pojavnih oknih.

Child Theme Configurator

Ena izmed najpogostejših težav, s katero se sooči skoraj vsak, je neuporaba tako imenovane »child« grafične predloge. Predstavljajte si, da v obstoječi predlogi spremenite CSS kodo na desetih različnih mestih, poleg tega nekaj popravite tudi v header.php. Nato pa čez nekaj mesecev posodobite grafično predlogo. Kaj se zgodi? Vaše spremembe so pozabljene. Temu se izognete tako, da si namestite vtičnik Child Theme Configurator in si uredite »child« grafično predlogo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja