Zakaj spletno stran postaviti v WordPress?

 Zakaj spletno stran postaviti v WordPress?

Najhitrejši odgovor bi bil: zato, ker je enostavno, lepo in moderno. A v odgovoru na to vprašanje se skriva še marsikaj drugega in celo bolj pomembnega. Tokrat se bom potrudil nekoliko bolj poglobljeno in razumljivo razložiti, zakaj spletno stran postaviti v sistemu WordPress.

Prav gotovo ste že vsi slišali za to sila priljubljeno platformo za postavljanje spletnih strani, katero uporablja na milijone uporabnikov po celem svetu. In ne le manjši portali ali blogi. Na WordPressu stojijo tudi strani, kot so sonymusic.com, bbcamerica, beyonce.com in mnoge druge. Tudi moja, seveda. In zakaj je WordPress v resnici tako zelo priljubljen?

WordPress je brezplačen

Čeprav prevladuje mnenje, da danes ni prav nič več brezplačno, ni povsem tako. Pri WordPressu gre za odprtokodno platformo, ki je v sami osnovi brezplačna in se redno nadgrajuje. Vse, kar potrebujete za to, da si postavite spletno stran, sta domena in spletno gostovanje.

Prav tako je na voljo tudi veliko brezplačnih grafičnih predlog in vtičnikov. Vtičniki so orodja, s katerimi na spletni strani naredimo praktično karkoli nam pade na pamet. Zakaj je vse skupaj brezplačno, nekoliko kasneje. Dejstvo pa ostaja, da je uporaba spletne platforme WordPress brezplačna.

Enostavna postavitev in urejanje

Ko imamo enkrat urejen paket gostovanja in registrirano domeno, enostavno naložimo aplikacijo WordPress in delo se lahko prične. Za začetek in začetnike je morda najbolje, da si naložijo katero od ponujenih in brezplačnih grafičnih predlog ter preizkusijo urejanje. Ker je administracijski vmesnik sila podoben dobro znanemu Wordu, s tem verjetno ne bo nobenih težav.

Samim grafičnim predlogam oziroma temam so priloženi tudi vsi potrebni vtičniki. Vsekakor pa se bodo pojavile potrebe po tem in onem, in takrat dodatne vtičnike poiščemo na spletu s pomočjo ključnih besed, kot je na primer »WordPress plugin for SEO«.

WordPress je Googlu prijazen

Koda te priljubljene platforme je zasnovana tako, da ugaja tudi velikanu med spletnimi iskalniki, Googlu. Ker je na voljo kar nekaj vtičnikov za spletno optimizacijo, bodo k tej lahko pristopili tudi popolni začetniki. Vtičnik namreč poskrbi za vse potrebno, razen za samo vsebino. Ta je na naši strani, obdelava, prikazovanje podatkov na ustrezen način pa ni več naša skrb.

Ko smo ravno pri spletni optimizaciji, omenimo, da je eden najbolj priljubljenih vtičnikov za ta del vsekakor vtičnik Yoast SEO. Spletne strani, postavljene na WordPressu, so tudi hitre, hitrost njihovega nalaganja pa je seveda moč še dodatno pohitriti. Spet z ustreznimi vtičniki.

Plačljivi vtičniki in grafične predloge

Ni pa povsem vse, kar se tiče WordPressa, brezplačno. Tako je potrebno denimo plačati za nadgrajene verzije brezplačnih vtičnikov (ki načeloma že v osnovi ponujajo dovolj) ali pa za profesionalno izdelane grafične predloge. A tudi tu stroški niso astronomski in si jih lahko privošči vsakdo izmed nas.

Seveda odvisno od tega, za kakšno licenco se boste odločili. Predlagam pa vam, da si ogledate kakšno spletno stran, ki se ukvarja s prodajo tovrstnih dodatkov. Ena večjih je prav gotovo Themeforest.net. Tam boste našli kopico izjemnih grafičnih predlog, v katerih boste zagotovo hitro videli svojo bodočo spletno stran.

Za varnost je poskrbljeno

WordPress je ves čas deležen varnostnih in drugih posodobitev, zato velja za varno spletno platformo. Za dodatno varnost spletne strani pa lahko poskrbimo tudi sami. V prvi vrsti z ustreznim uporabniškim imenom in geslom, kvalitetnim gostovanjem in SSL domenskim certifikatom. Seveda pa znova ne moremo mimo vtičnikov. Tudi s področja varnosti jih najdemo kar nekaj.

Tako lahko spletno stran dodatno zavarujemo na način, da ne dovolimo brezmejnega ugibanja gesel, dovolimo prijavo na stran zgolj iz naše države, nastavimo obveščanje o poizkusih vdorov na svoj e-naslov in podobno.

WordPress je zares izjemna platforma za postavljanje spletne strani, ki to omogoča tudi ljudem, ki nimajo prav nobenega znanja programiranja ali grafičnega oblikovanja. Kaj še čakate, torej? Gremo na WordPress!

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi