Zakaj izbrati Yoast SEO?

 Zakaj izbrati Yoast SEO?

Svetovni splet nas je potegnil v nek novi svet z novimi pravili vedenja. Brez njega si danes ne predstavljamo več prav ničesar, saj tam iščemo informacije, nakupujemo, opravljamo delo, storitve in komuniciramo. Na spletu je najti nešteto spletnih strani, a v resnici »zmagujejo« le tiste, ki so pri Googlu dobro zapisane.

Podjetja se vse pogosteje odločajo za WordPress strani, saj so cenovno ugodne, hkrati pa profesionalne, privlačne in funkcionalne. Večina lastnikov spletnih strani se še kako dobro zaveda pomena spletne optimizacije, ki vodi proti vrhu seznama rezultatov, ki se uporabniku spletnega iskalnika izpišejo na določeno poizvedbo. V primeru, da vaša spletna stran stoji na platformi WordPress, pa enostavno ne smete mimo vtičnika Yoast SEO.

Eden najboljših SEO vtičnikov

Da je vtičnik Yoast SEO eden najboljših vtičnikov za spletno optimizacijo WordPress strani, dokazuje dejstvo, da si je njegovo brezplačno različico naložilo že več kot 5 milijonov uporabnikov. Vtičnik razvijalci tudi redno posodabljajo in dodajajo dodatna orodja, ki lastnikom spletnih strani pomagajo splezati po Googlovi lestvici.

Poleg tega, da ga uporablja široka množica strani, je takoj jasno, da imajo razvijalci zaradi tega na voljo tudi veliko podatkov, ki jih spretno izkoriščajo z namenom, da bi ponudili še več. Na voljo pa sta tako brezplačna kot plačljiva različica vtičnika.

Yoast SEO – brezplačna različica

Že brezplačna verzija omenjenega orodja za WordPress strani je v osnovi povsem dovolj za povprečnega uporabnika. Z njo si lahko uredimo meta naslove in opise strani ter člankov, izvozimo XML zemljevid strani in opravimo še kopico drugih nastavitev, ki so potrebne za dobro spletno optimizacijo.

Ob vsem tem pa vtičnik uporabniku pomaga tudi pri sestavljanju vsebin, saj ga na določene pomanjkljivosti domišljeno opozarja kar s tako imenovanim SEO semaforjem. Gre za tri oznake v rdeči, rumeni in zeleni barvi, ki opozarjajo na to, kako dobro je določena stran ali druga vsebina sestavljena glede na izbrano ključno besedo.

Yoast SEO – plačljiva različica

Premium različica vtičnika Yoast SEO pa ponuja še precej več. Na letni ravni vas bo to sicer stalo 99 €, a vam bo vtičnik zmogel še mnogo bolje pomagati na poti proti prvim mestom iskalnika Google. Poleg vsega tistega, kar ponuja že brezplačna verzija tega orodja, boste pri plačljivi dobili dodatne funkcionalnosti.

Možnosti Yoast SEO
Na voljo so tri možnosti uporabe vtičnika Yoast SEO: brezplačna, plačljiva, naročnina.

Bolj domišljena uporaba ključnih besed. Teh boste za posamezen članek ali stran lahko uporabili tudi več. Vtičnik vas bo znal opozoriti na »mrtve« povezave ali linke, ki se skrivajo na vaši strani, prikazal objave za Facebook in Twitter v predogledu ter vam popravke svetoval kar sproti, ko boste vsebino šele pisali. Ni pa zanemarljiv tudi dostop do njihove bogate zakladnice informacij v SEO akademiji.

Kako uporabiti Yoast SEO?

Ko bodo primarne nastavitve vtičnika urejene, se boste lahko lotili optimizacije vsebine na strani. Za primer lahko vzamemo nek članek, ki ga pravkar pišete. V ustrezno okence boste vnesli ključno besedo, na katero želite vsebino optimizirati, in napisali članek ter ga uredili. Vtičnik vam bo s svojimi opozorilnimi znaki (rdeča, rumena, zelena) dal vedeti, kako blizu popolnega članka ste.

Prav tako vas bo opozoril, da manjkajo fotografije, morda ustrezni opisi le-teh, ali pa ste pomanjkljivi pri H1, H2, H3 in ostalih naslovih. Tudi število ključnih besed ne sme biti prenizko ali previsoko, podobno pa vas bo opozoril tudi takrat, ko bo na strani premalo besed ali pa boste uporabili predolge stavke oziroma premalo odstavkov. Pomagal vam bo izdelati tudi ustrezno dolg meta naslov ter opis.

Vse našteto so kazalci, ki jih spletni iskalniki, kot je Google, uporabljajo pri razvrščanju prikazanih zadetkov glede na iskalno poizvedbo s strani spletnega uporabnika. Če želite svojo stran spraviti na vrh, uporabite vtičnik Yoast SEO. Prepričani smo, da se ga boste zelo hitro navadili.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi