WordPress in vloge uporabnikov

 WordPress in vloge uporabnikov

Spletna platforma WordPress slovi kot ena najbolj uporabljanih platform za izdelavo spletnih strani. Je zelo razumljiva in se je hitro navadimo. In ne le v tistem delu, ko je potrebno spletno stran postaviti. Zelo priročna je tudi za nadaljnje urejanje, pri čemer pa imamo na voljo več različnih vlog.

Nekdo, ki mu rečemo »Skrbnik« in ima največ pravic, lahko dodeljuje različne pravice ostalim uporabnikom in sodelavcem, ki delajo na spletni strani. V nadaljevanju bomo zajeli vse različne vloge uporabnikov in pogledali, katere so njihove pravice.

1. Skrbnik / Administrator

Kot rečeno, je Skrbnik nekdo, ki ima na spletni strani največ pravic. Skrbnika se določi povsem na začetku, ko se naloži aplikacijo WordPress. Navadno gre kar za lastnika spletne strani. Njegove pravice mu dovoljujejo, da ureja spletno stran in tudi odpira račune novim uporabnikom.

Prav tako tem uporabnikom določi njihove pravice ali pa njihov račun spremeni oziroma celo izbriše. Ker lahko Skrbnik izbriše tudi drugega Skrbnika, v določenih primerih nastanejo resne težave. Če denimo kot lastnik strani dajete tovrstne pravice nekomu drugemu, ki upravlja z vašo stranjo, bodite pri tem skrajno previdni.

2. Urednik / Editor

Urednik na spletni strani, ki jo poganja WordPress, ima kar nekaj pravic. Med drugim lahko seveda piše in objavlja članke, lahko pa ureja tudi že napisane članke drugih avtorjev ali jih izbriše. Pod uredništvo štejemo tudi nalaganje in urejanje fotografij.

Sliši se, kot bi lahko Urednik počel vse, a temu ni povsem tako. Uporabnik spletne strani, ki ima status Urednika, ne more na spletno stran nalagati vtičnikov, novih grafičnih predlog, izbrisati uporabnika in podobno. Lahko pa poleg same vsebine strani ureja še komentarje pod članki ter kategorije in oznake.

3. Avtor / Author

Naslednja v vrsti vlog uporabnikov na WordPress strani je Avtor. Kot že sama beseda pove, lahko takšen uporabnik strani ustvarja, ureja in objavlja prispevke. Pri tem pa je potrebno dodati, da lahko ureja zgolj prispevke, katerih avtor je sam.

Torej, prispevkov drugih avtorjev na strani ne more urejati, prav tako jih ne more izbrisati ali kakorkoli drugače spreminjati. Člankom, ki jih napiše, lahko določi kategorije, ki so že bile predhodno ustvarjene, sam pa novih ne more ustvariti.

4. Sodelavec / Contributor

Tako kot ostale vloge, razen Skrbnika, tudi Sodelavec ne more nalagati vtičnikov in grafičnih predlog. Prav tako pa ne more niti objavljati člankov. Lahko jih zgolj pripravi, tudi kasneje uredi ali celo izbriše. Zgolj svoje, seveda. Nima pa dovolj pravic za urejanje in brisanje komentarjev pod svojimi prispevki.

Še ena slaba stran te vloge je, da ne more upravljati knjižnice z mediji, kot so fotografije in video posnetki. Torej ne more upravljati na način, da bi v medijsko knjižnico nalagal svoje datoteke. Morda slaba stran za osebo s to vlogo, toda hkrati manj možnosti za težave lastnika spletne strani.

5. Naročnik / Subscriber

Vloga Naročnika na WordPress strani je zelo enostavna. Tako prijavljen uporabnik ne more na spletni strani početi praktično nič drugega, kot zgolj komentirati določeno objavo ali prebrati druge komentarje in urejati svojega računa. Smisel registracije in prijave v tem primeru je, da ima lastnik spletne strani vedno ustrezne vzvode, da lahko določi, kdo sme komentirati in brati komentarje.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi