Zakaj boste najverjetneje potrebovali domeno?

Skoraj vsak lastnik spletne strani je moral najprej registrirati domeno ter najeti strežnik, na katerem njegova stran gostuje. Obstajajo sicer redke izjeme, saj obstajajo portali, ki vam omogočajo, da spletno stran postavite kar na njihovi poddomeni, a odločitev za takšno postavitev strani za seboj potegne celo vrsto slabosti.

Tudi jaz sem za svojo spletno stran moral registrirati domeno in zakupiti prostor na strežniku. Moja domena se imenuje zigas.si, registriral pa sem jo pri registrarju NEOSERV. Zanj sem se odločil predvsem zaradi številnih pozitivnih kritik prijateljev, priznati pa moram, da so tudi njihove cene zelo ugodne. Precej bolj, kot pri nekaterih drugih znanih slovenskih registrarjih.

Domene NEOSERV

Da se ne oddaljim preveč od današnje tematike. Če ne veste, kaj domena sploh je, naj vam na kratko razložim. Gre za naslov spletne strani, ki ga lahko vidite čisto na vrhu brskalnika. Pri meni piše www.zigas.si, vendar je ime domene, kot sem omenil že prej, le »zigas.si«. Začetni del je poddomena.

V kolikor torej želite imeti svojo spletno stran, boste na spletu najprej morali poiskati enega izmed registrarjev ter pri njem registrirati domeno. Seveda bo morala biti domena še prosta za registracijo. Če jo je pred vami registriral že nekdo drug, je vi ne boste mogli, saj domena predstavlja unikaten spletni naslov.

In kaj lahko storite v takšnem primeru, torej takrat, ko domena že pripada nekomu drugemu? Na voljo imate (vsaj) štiri možnosti:

1. Najlažje bo, da se spomnite drugega imena. Pri tem velja upoštevati nekaj napotkov. Ime domene naj bo čim krajše, saj si ga bodo drugi tako lažje zapomnili. Če se le da, se izogibajte številkam in vezajem. Spomnite se imena, ki gre hitro v uho.

2. Poskusite z drugo domensko končnico. Poleg domenske končnice .si obstajajo tudi številne druge, med katerimi bi izpostavil .com in .net. Omenjeni vrhnji domeni sta med uporabniki spleta zelo dobro sprejeti, zato uživata veliko zaupanja. Lahko pa ste tudi bolj izvirni in registrirate kakšno izmed novejših končnic, na primer .xyz, .click, .ninja ali kaj podobnega.

Domenske končnice

3. Imate registrirano blagovno znamko in ste mnenja, da bi zasedena domena, ki v zapisu vključuje ime vaše blagovne znamke, morala pripadati vam? Svetujem vam, da najprej stopite v stik z nosilcem domene. Če to ne bo obrodilo sadov, vi pa boste 100 % prepričani o pravici do domene, sprožite domenski spor. V nasprotnem primeru pa raje ne, saj so stroški domenskega spora visoki, plača pa jih oseba, ki sproži spor.

4. Četrta možnost je, da se obrnete na nosilca domene in ga povprašate, ali bi vam domeno morda prodal. Sicer so možnosti precej nizke, toda izgubiti nimate prav nič. Morda le nekaj časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja