Izbrati domenski ali poslovni SSL certifikat?

Eden od prvih korakov za uspešno predstavitev na spletu je, da si uredite gostovanje in domeno. Na samo gostovanje lahko vplivate z izbiro kakovostnega ponudnika, prav tako pa lahko izberete domeno, s katero se boste kar najbolje predstavili na spletu. Več o tem sem napisal v objavi o domenah. Tokrat pa si bomo pogledali še en element, ki je zelo pomemben za uspešno prisotnost na spletu. Zapisal bom nekaj o SSL certifikatih.

Kaj je SSL certifikat?

Z njegovo uporabo boste zaščitili občutljive podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. SSL certifikat namreč zakodira povezavo, kar preprečuje zlorabo osebnih, bančnih in drugih občutljivih podatkov. To pomeni, da bo spletna stran namesto nezavarovanega HTTP protokola delovana na varnem HTTPS. Tega se vedno bolj poslužujejo tudi spletni brskalniki, med njimi tudi Google Chrome, ki bo od januarja 2017 vse obiskovalce opozarjal, kadar bodo pristali na spletni strani, ki ne uporablja SSL certifikata.

SSL certifikat

Glede na namembnost in vrsto uporabe lahko SSL certifikate razdelimo v tri skupine:

  • domenski,
  • poslovni,
  • razširjeni (EV) certifikati.

Danes vam bom podrobneje predstavil dve najpriljubljenejši vrsti – domenske in poslovne SSL certifikate. Pogledali si bomo, za kakšne spletne strani so primerni in zakaj je dobro, da si ga tudi sami namestite na spletno stran.

Domenski SSL certifikati

Gre za cenovno najbolj ugoden SSL certifikat, ki vam nudi osnovno enkripcijo podatkov in je namenjen preprostejšim spletnim stranem, trgovinam in stranem, ki zahtevajo vnos uporabniškega imena in gesla.

Sama aktivacija domenskega SSL certifikata je precej preprosta, saj je aktiviran že nekaj minut po naročilu. Razlog za hitro aktivacijo je, da ob registraciji ne boste deležni nobenega preverjanja s strani ponudnika. Zadošča že, da ob naročilu potrdite, da domena, na katero želite namestiti SSL certifikat, pripada vam. Obenem pa to predstavlja tudi največjo slabost domenskega SSL certifikata. Ker za registracijo ni potrebno nobeno preverjanje, ga lahko registrira praktično vsak, kar obiskovalcem ne daje nobene garancije, da je spletna stran resnično varna.

Poslovni SSL certifikati

Naslednjo raven zaščite predstavljajo poslovni SSL certifikati, ki je z napredno enkripcijo namenjen večjim spletnim stranem in trgovinam.

Za pridobitev poslovnega certifikata je potrebno preverjanje podjetja, ki je lastnik domene, zato je postopek aktivacije nekoliko daljši kot pri domenskih SSL certifikatih, saj traja od 2 do 5 dni. Zaradi višjega nivoja zaščite in daljšega postopka pridobitve le-tega so poslovni certifikati tudi nekoliko dražji od domenskih, a se naložba splača. Uporabniki spleta bodo namreč hitro opazili razliko med domenskim in poslovnim certifikatom, s tem pa bo vaša stran pridobila na zaupanju, kar lahko pomeni izboljšanje poslovnih rezultatov.

Izboljšanje poslovnih rezultatov

Za registracijo SSL certifikata se lahko odločite pri večini ponudnikov spletnega gostovanja. Priporočam vam NEOSERV.si, kjer trenutno lahko izbirate med osmimi različnimi poslovnimi certifikati. Z namestitvijo certifikata ne boste imeli nobenega dela, saj vam ga bodo pri NEOSERV.si namestili brezplačno.

Dodatne prednosti namestitve

Poleg prednosti, ki smo jih že omenili, vam namestitev SSL certifikata prinaša še dodatne prednosti:

  • Spletne strani, ki so dostopne preko varne HTTPS povezave, so v iskalniku Google uvrščene višje.
  • Spletne trgovine, ki imajo nameščen SSL certifikat, prodajo več kot tiste, ki ga nimajo.
  • Po namestitvi je sprememba vidna tudi v URL naslovu (iz HTTP v HTTPS), kar uporabnikom takoj da vedeti, da se nahajajo na zavarovani povezavi.

Če želite o domenskih in poslovnih SSL certifikatih izvedeti še več, si preberite zapis na blogu Svet računalništva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja