Vse o registraciji domene in še več

Če ste v fazi izdelave spletne strani, osebne ali poslovne, potem potrebujete tudi domeno. Domena je namreč naslov, na katerem bodo spletni uporabniki našli vašo stran. Prvi korak na poti do spletne predstavitve torej je, da registrirate ustrezno domeno. Kaj točno pomeni registracija domene, katero domeno izbrati in še marsikaj uporabnega vam bom predstavil v nadaljevanju.

Preberite tudi: Zakaj boste najverjetneje potrebovali domeno?

Kako poteka registracija domene?

Z registracijo zakupite in postanete lastnik spletne domene. Postopek registracije opravite pri katerem od slovenskih ali tujih registrarjev. Po oddaji naročila na spletni strani izbranega ponudnika bo vaša želena domena v večini primerov registrirana najkasneje v roku do 24 ur.

Registracija domene

Po opravljeni registracij domene je potrebno, da jo povežete s svojo spletno stranjo. Če za ta korak nimate ustreznega znanja, se obrnite na izdelovalca spletne strani ali na registrarja, pri katerem ste domeno registrirali. Ta ji bo vpisal tako imenovane DNS zapise in jo usmeril na strežnik, kjer vaša domena gostuje.

A pojdimo lepo po vrsti. Preden domeno registrirate, je potrebno, da izberete ustrezno in preverite, ali je ta še prosta za registracijo. Za začetek morate morate vedeti, da je domena sestavljena iz dveh delov, iz imena in končnice. Kako ju izbrati?

Kako izbrati ime domene?

Najprej potrebujete ustrezno ime domene. Osnovno pravilo je, da naj bo domensko ime kratko, zapomljivo in da naj predstavlja vašo blagovno znamko oziroma podjetje. Najbolj preprost preskus opravite tako, da zapišete nekaj idej na list papirja, potem pa jih prijatelju ali znancu poveste po telefonu. Preverite, katere domene lahko brez napak ponovi za vami. S tem opravite kratek preskus o ustreznosti in zapomljivosti domene.

Pri izbiri domene vam bodo v pomoč tudi naslednja dejstva:

  • V imenskem imenu odsvetujem uporabo šumnikov in številk.
  • Domensko ime naj ne vsebuje ključnih besed, povezanih z vašo dejavnostjo ali tematiko.
  • V domensko ime vključite največ dve besedi. Povežete ju lahko z vezajem, ni pa nujno.

Pripravite si kratek seznam želenih domen, nato pa izberite še ustrezno domensko končnico.

Kako izbrati domensko končnico?

DomeneSte vedeli, da je na voljo več kot 1.500 domenskih končnic? Po osnovni delitvi jih ločimo v tri skupine:

  • Generične: .COM, .NET, .ORG, INFO, …
  • Nacionalne oz. državne: .SI, .AT, .IT, .DE, .HR, .EU, …
  • Tematske: .SHOP, .XYZ, .BLOG, .PRO, .SITE, .LIFE, …

V kolikor je področje vaše spletne predstavitve namenjeno predvsem trgu posamezne države, potem registrirajte nacionalno domeno te države. Če ciljate na točno določeno publiko, izberite tematsko domeno. V vsakem primeru pa lahko izberete katero od najbolj uveljavljenih generičnih domen, kot sta na primer .COM in .NET.

Kaj storiti, če je želena domena že zasedena?

Če ste upoštevali moja navodila, potem imate pripravljen kratek seznam domen. Po vsej verjetnosti bo ena izmed njih predstavljala vašo spletno stran ali spletno trgovino. Kaj pa, če je vaša želena domena že zasedena? Brez skrbi, na spletni strani izbranega registrarja (priporočam NEOSERV.si) v iskalnik domen vpišite želeno domeno in hitro boste dobili odgovor, ali je domena še prosta. Ravno zato sem vam svetoval, da pripravite nekaj predlogov, da boste pripravljeni tudi na scenarij, če je katera od domen na seznamu že zasedena.

V primeru zasedene domene lahko izberete tudi drugo končnico. Če bo več vaših predlogov možnih za registracijo in boste v dvomih, katero domeno izbrati, vam priporočam, da preverite še spletni portal Registracijadomen.pw. Tudi sicer ne bo odveč, da ga obiščete, saj boste s pomočjo objav na omenjenem portalu našli še veliko koristnih nasvetov in se tako lažje odločili za najbolj primerno domeno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja