Reševanje izgubljenih fotografij iz okvarjenih diskov

 Reševanje izgubljenih fotografij iz okvarjenih diskov

Večina ljudi se strinja, da je bilo v preteklosti veliko boljše, ko smo imeli stare fotoaparate in slik nismo mogli videti, preden jih nismo dali razviti. Tako so bili trenutki zagotovo shranjeni v večnost. Kaj se dogaja danes? Zaradi digitalizacije in telefonov, ki opravljajo delo fotoaparatov, imamo pravo poplavo različnih fotografij. Ljudje enostavno neprestano slikamo zanimive in pomembne dogodke.

Večina teh slik pa dejansko ni nikoli razvitih in shranjenih v albumu. Vedno več slik se nam nabira na diskih. Celo tiste izjemno pomembne so shranjene na disku. A kaj se zgodi, ko se disk enostavno okvari? Panika! Vendar pa strokovnjaki za reševanje izgubljenih fotografij opozarjajo, da je panika zadnja stvar, kako moramo reagirati ob okvari diska.

Reševanje izgubljenih fotografij
Reševanje izgubljenih fotografij je precej zakompliciran postopek.

Poškodba je lahko tako velika, da vam niti specialisti za reševanje podatkov izgubljenih fotografij ne morejo pomagati pri obnovi le teh. Vseeno pa v podjetju Kotar najprej analizirajo okvaro, ocenijo težavnost in se nato lotijo dela. Zelo pomembno je, da ob okvari takoj pokličete strokovnjake in čim manj premikate disk ali drugo prenosno napravo, kjer ste imeli shranjene fotografije.

Reševanje izgubljenih fotografij ni preprosto

Album fotografijDružinske fotografije, poročne fotografije, fotografije pomembnih dogodkov v življenju – vse to in še več lahko imamo shranjeno na enem samem disku, kar pomeni, da lahko vse te podatke takoj izgubimo. Kadar z diskom ne ravnamo pravilno ali pa je okvara neizbežna, se lahko kaj hitro zgodi kakšna nesrečna izguba vseh fotografij. Tega pa si nikakor ne želite, zato vam priporočamo, da vedno naredite varnostno kopijo vseh fotografij. Ali še boljše – fotografije dajte razviti in jih shranite v album. To je zagotovo najbolj elegantna rešitev, ki omogoča trenutke, ovekovečene v večnost.

Za reševanje fotografij je potrebna natančnost

Natančnost in potrpežljivost sta zagotovo glavni lastnosti vseh tistih, ki se ukvarjajo z reševanjem fotografij iz okvarjenih naprav. Za to pa so potrebna tudi primerna orodja, brez katerih enostavno ne gre. Nikar se ne lotite reševanja fotografij na lastno pest. Ob zaznavi težave takoj prenehajte uporabljati disk, pokličite strokovnjake in ravnajte po njihovih navodilih. Le tako boste imeli vaše trenutke, ujete v sliko, ponovno ob sebi.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi