Lahko e-bralniki nadomestijo knjige v papirnati obliki?

 Lahko e-bralniki nadomestijo knjige v papirnati obliki?

Marsikateri ljubitelj knjig si niti predstavljati ne more, da bi po tiskarski barvi in papirju dišečo knjigo zamenjal za e-bralnik, na katerem bi imel shranjenih več knjižnih del, kot jih premore knjižna polica v njegovi dnevni sobi. A vendarle so e-bralniki tehnologija, ki je ne gre zanemariti. Zakaj? V prvi vrsti prav zaradi tega, kar smo že zapisali – ker lahko en sam e-bralnik nosi precej veliko količino knjig.

Digitalizaciji knjige kot medija se gotovo ne moremo več izogniti, saj poteka s polno paro, kako učinkovita bo, pa je seveda odvisno predvsem od tega, kako jo bodo bralci sprejeli. E-bralniki so že priljubljeni med mlajšo generacijo, ki sledi tehnološkim trendom, predvsem pa med mlado generacijo, ki nima pomislekov glede branja v tujih jezikih. Največja pomanjkljivost digitalnih knjig ter podobnih vsebin je namreč zaenkrat prav v tem, da je večina materialov na voljo v angleškem jeziku, izdaje digitalnih knjig v slovenščini pa so zaenkrat precej skromne.

E-bralnik

Vsekakor pa lahko pričakujemo, da se bo to kmalu spremenilo, saj e-bralniki ustvarjajo povsem novo nišo. Res je – marsikateri pisec, ki se je prej boril za izdajo z velikimi založniškimi hišami, bo lahko za precej nizko ceno poskrbel za samozaložbo v digitalni obliki. Tako bo na voljo veliko več kakovostnega branja, tudi v slovenskem jeziku – seveda pa je vprašanje, ali bo pri tem kakovost del trpela ali ne.

E-bralnik, ki lahko torej v celoti nadomesti domačo knjižnico, pa seveda nima prednosti pred papirjem in črnilom zgolj v tem, da knjige s prostornino kubičnega metra ali več shrani v velikost zvezka. Predvsem se lahko pohvali s tem, da je na voljo več knjižnih del za ugodnejšo ceno.

E-knjiga

Ker stroški tiska odpadejo in je spletna distribucija cenejša od fizične, so knjižne vsebine v digitalni obliki cenejše. In če želite knjižno delo, ki pri nas ni na voljo, vam ga ni potrebno več naročiti preko luže ter čakati na dostavo – na vaš bralnik je pretočeno v nekaj sekundah.

E-bralniki imajo torej kar nekaj prednosti pred knjigami v papirnati obliki – in odgovor na vprašanje, ali jih bodo nadomestili, je več kot jasen.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi