Naj uporabim CAPTCHA ali reCAPTCHA?

 Naj uporabim CAPTCHA ali reCAPTCHA?

Priljubljenost svetovnega spleta prinaša veliko prednosti vsem, ki se tako ali drugače ukvarjajo s poslovanjem preko spleta, lahko pa tudi zelo zagreni življenje tistim, ki želijo svoje spletne posle opravljati kar se da mirno. To pa predvsem zato, ker priljubljenost spleta omogoča priložnosti tudi nepridipravom, ki bi radi preskočili del spletnega posla, ki zahteva trdo delo. Skozi čas se je na tem področju razvilo predvsem pošiljanje neželene pošte, ki na nek način koristi pošiljateljem.

Pri tem gre pogosto za zlorabljanje nezaščitenih spletnih obrazcev – škodljivi robotki poiščejo izpostavljene kontaktne obrazce in jih samodejno izpolnijo. Poleg pošiljanja pošte gre lahko tudi za registracijo, dodajanje povezav in podobne zlorabe. Pred njimi se lahko zavarujemo na različne načine, najbolj preprosto pa je preverjanje pristnosti uporabnika s sistemom CAPTCHA, ki zahteva vnos informacij, ki jih računalnik zazna bistveno težje od človeka.

CAPTCHA

CAPTCHA zahteva od uporabnika vnos vsebine, prikazane na popačeni sliki. Navadno gre za besedilo ali sliko, popačeno v računalniku neprepoznavno podobo. Avtomatski sistemi torej ne morejo izpolniti obrazca, saj ne morejo izpolniti zahteve po vsebini slike. Sistem danes pogosto videvamo, saj je zanesljiv in precej enostaven za uporabo, vseeno pa je požel tudi kar nekaj kritik.

Uporabniki se pritožujejo nad pretirano popačenimi slikami, težave pa imajo predvsem ljudje, ki slabše vidijo. Poleg tega lahko pride do kakšnih tehničnih napak, osveževanja slik in podobno. Zaradi prej opisanih težav so se razvile alternative, med katerimi je treba izpostaviti sistem reCAPTCHA, ki je v lasti spletnega velikana Google.

reCAPTCHA

Ta sistem je nekoliko bolj prijazen – uporabnik mora prepisati dve besedi ali številki, sliki pa nista tako popačeni. Novejše različice so sposobne prepoznavati obnašanje škodljivih robotkov in zahtevajo vpisovanje podatkov s slike le v sumljivih primerih. Pridobljene informacije sistem zbira in ureja, s čimer pomaga pri digitalizaciji vsebin.

Izbira sistema za zaščito spletnih obrazcev je odvisna od vsakega posameznika, vedno pa se seveda priporoča zaščita, ki je prijazna do končnega uporabnika.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi