Kaj je novega v Windows 10?

 Kaj je novega v Windows 10?

Vsaka nova različica najbolj priljubljenega operacijskega sistema Windows prinese obilico novosti, ki navdušijo uporabnike, pogosto pa so tudi razlog za negodovanje. Konec leta 2015 pričakujemo izid različice s številko 10, ki bo nadomestila trenutno aktualen Windows 8.1. Microsoft že nudi preizkusne različice sistema, ki še zdaleč niso izpopolnjene, a nudijo dober vpogled v to, kakšen bo novi najboljši prijatelj osebnih računalnikov po vsem svetu. Tudi večino pomembnejših novosti sistema Windows 10 že poznamo, tako da lahko ob pregledu in primerjavi novega sistema s starimi ugotovimo, ali se splača nadomestiti trenutno priljubljene Windowse.

Novost, ki jo ljubitelji Oken še posebej navdušeno pozdravljajo, je vrnitev priljubljene orodne vrstice Start, ki je s svojo odsotnostjo ob zadnji osvežitvi operacijskega sistema dvignila kar precej prahu. Start se vrača v prenovljeni, lepši in bolj funkcionalni podobi, ki združuje prednosti klasičnega menija, ki smo ga bili vajeni do zadnje različice, in začetnega zaslona, ki je pri uporabnikih Windows 8 izzval mešane občutke.

Start menu pa je le ena izmed izboljšav v okviru celovite posodobitve grafičnega uporabniškega vmesnika sistema. Kot je nakazal že Windows 8, bo tudi Windows 10 kot nalašč za uporabo na prenosnih napravah, kar pomeni, da je dobro prilagojen za uporabo zaslona na dotik. Pri Microsoftu so mislili tudi na uporabnike hibridnih prenosnikov, ki lahko delujejo kot tablični računalniki, saj novost po imenu Continuum omogoča samodejno preklapljanje med načinom prenosnega in tabličnega računalnika.

Veliko sprememb bo torej opaznih že na površju sistema Windows 10. Še več posodobitev pa bo deležna koda za grafično podobo uporabniškega vmesnika, saj bo novosti deležen tudi varnostni sistem (nove varnostne nastavitve) in drugi podsistemi. Nadaljuje se optimizacija porabe prostora na disku ter delovnega pomnilnika, za uporabnike prenosnih naprav pa skrbi optimizacija porabe energije. Bolj kot kadarkoli prej je razvita povezljivost s spletnimi storitvami in drugimi napravami, omenili pa bi lahko še številne majhne izboljšave in privlačne bombončke.

Žiga Furlan

Žiga Furlan

Sem Žiga Furlan in to je moj spletni portal o stvareh, ki me zanimajo.

Preberite tudi